Καλέστε με στο SKYPE

Γ. Παπανδρέου 17 - Ηράκλειο, t: 2811 113681 - 6946253300

Μυλωνογιάννη 23 - Χανιά , t: 2821 1117046974394497

Συνήθη προβλήματα

 • Άγχος και συναισθηματική φόρτιση

  Συνήθως στις διαταραχές άγχους, το άτομο αισθάνεται ότι κάτι κακό θα συμβεί στη ζωή του, το οποίο με κανένα τρόπο δεν μπορεί να ελέγξει. Το άγχος είναι διάχυτο και τον

  Διαβάστε Περισσότερα..
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση

  Σχεδόν όλοι οι τομείς της καθημερινότητας του ανθρώπου και ο τρόπος που ο καθένας διαχειρίζεται τα συναισθήματα και τις διαπροσωπικές του σχέσεις, στηρίζονται στο επίπεδο της αυτοπεποίθησης του. Η αυτοπεποίθηση

  Διαβάστε Περισσότερα..
 • Κρίσεις πανικού

  Η διαταραχή πανικού αποτελεί μία από τις πιο συχνές ψυχολογικές εντάσεις κατά την οποία

  ο ασθενής παρουσιάζει αιφνίδια και απρόσμενα επεισόδια έντονου φόβου και άγχους. Τα επεισόδια αυτά ονομάζονται κρίσεις

  Διαβάστε Περισσότερα..
 • Επίμονες φοβίες

  Οι έντονες φοβίες που βιώνει ένα άτομο μπορεί να μειώσουν και να Διαβάστε Περισσότερα..

 • 1

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Σχεδόν όλοι οι τομείς της καθημερινότητας του ανθρώπου και ο τρόπος που ο καθένας διαχειρίζεται τα συναισθήματα και τις διαπροσωπικές του σχέσεις, στηρίζονται στο επίπεδο της αυτοπεποίθησης του. Η αυτοπεποίθηση εκφράζεται με υγιή συναισθήματα όπως υπευθυνότητα, πρωτοβουλία, αξιοπρέπεια, αυτοέλεγχο, ανεκτικότητα και σεβασμό των άλλων, επιδίωξη αξιόλογων στόχων κλπ. Όσο μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση έχουμε για τον εαυτό μας τόσο πιο ικανοί και προετοιμασμένοι αισθανόμαστε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Η αυτοεκτίμηση είναι ένα ψυχικό εφόδιο που υποστηρίζει τη δυνατότητα του ατόμου να εμπιστεύεται τον εαυτό του και να ελέγχει τη ζωή του, θέτοντας ρεαλιστικούς και πραγματοποιήσιμους στόχους.

Πιο συγκεκριμένα με τον όρο «αυτοεκτίμηση»αναφερόμαστε στο σύνολο των υποκειμενικών μας αντιλήψεων σχετικά με την προσωπική μας ταυτότητα, την αξία και τις προσδοκίες μας για επιτυχία. Η καλλιέργεια της χαμηλής αυτοπεποίθησης πηγάζει απο τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι βλέπουμε τον εαυτό μας αλλά και από τις αντιλήψεις που έχουν οι άλλοι σχετικά τις ικανότητες και τη σπουδαιότητά μας. Με λίγα λόγια είναι μια 'στάση' που επιτρέπει στο άτομο να έχει μια θετική αλλά και ρεαλιστική αντίληψη για τον εαυτό του και για τις ικανότητές του να χειρίζεται τις καταστάσεις ή τις δυσκολίες που το αφορούν.

Οι εμπειρίες του κάθε ατόμου κατά την εφηβική και παιδική του ηλικία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοεκτιμησής του. Ακόμα όταν ένα άτομο έχει υποστεί κάποιο είδος κακοποίηση ς (λεκτική , σωματική ή ψυχολογική) μπορεί να επηρεάσει και να διαστρεβλώσει την εικόνα που έχει για τον εαυτό του. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συμβαίνει καθημερινά μέσα στην οικογένεια και μπορεί να οδηγήσει στην χαμηλή αυτοεκτίμηση του ατόμου, είναι η άσκηση έντονης κριτικής στάσης των γονιών προς τα παιδιά τους ή οι απαίτησεις από εμάς τους ίδιους ή τους γονείς μας να είμαστε «τέλειοι». Ακόμα, το σχολείο μπορεί να επιδράσει θετικά ή αρνητικά στην εξέλιξη της αυτοεικόνας μας. Όταν για παράδειγμα κατά την παιδική μας ηλικία ή σαν ενήλικες βιώσαμε για κάποιο θέμα το αίσθημα της ντροπής, είτε για παράδειγμα επειδή μας έθιξαν την εξωτερική μας εμφάνιση ή κάποιο σημείο στο χαρακτήρα μας λογικό είναι να αισθανόμαστε ανασφάλεια και η εικόνα που έχουμε σχηματίσει για εμάς να είναι αρνητική. Επίσης, η κατάθλιψη που μπορεί να βιώσει ένα άτομο σε κάποια φάση της ζωής του, για κάποιο λόγο και ή αίσθηση ότι είναι αποτυχημένο , ότι δεν αξίζει και δεν είναι ικανό συνδέεται άμεσα με την αντίληψη του εαυτού μας.

Όταν, λοιπόν, νιώθουμε πως η ιδανική εικόνα που θα θέλαμε να έχουμε για τον εαυτό μας απέχει πολύ από τη ρεαλιστική εικόνα αυτού που είμαστε, εμφανίζουμε τα συμπτώματα της χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση χαρακτηρίζονται από:

 • Έλλειψη εμπιστοσύνης στις δυνάμεις τους και στις προσωπικές τους απόψεις – αισθήματα ανασφάλειας και κατωτερότητας (άσχημοι, αποτυχημένοι ή ανεπιθύμητοι)
 • Δυσκολία αναγνώρισης και αποδοχής των θετικών χαρακτηριστικών
 • Επίμονη προσπάθεια ικανοποίησης των αναγκών των άλλων και παράβλεψη των προσωπικών αναγκών
 • Έντονο ενδιαφέρον και εστιασμός στη γνώμη των άλλων αναζητώντας επιβεβαίωση της αξίας τους
 • Υπερβολικό άγχος/ μειωμένο ενδιαφέρον σε κοινωνικές δεξιότητες
 • Εστίαση στα αρνητικά στοιχεία μιας κατάστασης και αρνητική θεώρηση της πραγματικότητας,
 • Άρνηση προσωπικής έκφρασης και γνώμης – αδυναμία διεκδίκησης δικαιωμάτων
 • Συναισθηματική υπερευαισθησία και χαμηλή ανοχή στην κριτική ή αμφισβήτηση από άλλους
 • Αίσθηματα απόρριψης απο τους άλλους, μοναξιάς, ντροπαλότητα /κοινωνική απομόνωση και συναισθήματα απόγνωσης και απογοήτευσης
 • Εξαιτίας της ανασφαλειάς τους, προσπάθεια μίμησης διάφορων προτύπων που θεωρούν επιτυχημένα προκειμένου να προβληθούν με υπερβολικό τρόπο
 • Διαταραχές στη συγκέντρωση, τον ύπνο και τη διατροφή
 • Δυσκολία ένταξης σε κοινωνικές συναναστροφές και χαμηλές αντοχές στις συντροφικές σχέσεις
 • Αναπάντεχες εκρηκτικές συμπεριφορές

Καργάκης Εμμανουήλ

Ο Καργάκης Εμμανουήλ και οι συνεργάτες του εργάζονται στα γραφεία τους σε Ηράκλειο & Χανιά Κρήτης, παρέχοντας Γνωστική Συμπεριφορική  Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική εφήβων και ενηλίκων. 

 

Επικοινωνία

Γ. Παπανδρέου 17, Ηράκλειο
    2811113681, 6946253300
 
Μυλωνογιάννη 23, Χανιά
    2821111704, 6974394497

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

9.00 am to 9.00 pm

Lat: 35.331749 | Long: 25.138443

banner